• 5 tips tegen werkstress

  Datum: 2020.12.16 | Categoriën: Voor werknemers | Tags: ,,

  Stress op de werkvloer kan vele oorzaken hebben, wanneer je aan veel spanningen wordt blootgesteld maakt  je lichaam een stresshormoon aan waardoor lichamelijke klachten kunnen ontstaan. Het is daarom belangrijk dat je (werk-)stress zoveel mogelijk probeert te voorkomen, wij geven je 5 simpele tips om je hierbij te helpen.

  werkstress

  Tip 1: Maak plezier!
  Onderzoek toont aan dat je hersenen optimaal functioneren wanneer je je gelukkig voelt. Positieve emoties verlagen stress hormonen en beschermen je tegen de negatieve gevolgen hiervan, zelfs als dit maar een klein moment is. Een fijne ontmoeting, een goede mop of het kijken van een leuk filmpje, eigenlijk alles waar jij blij van wordt is goed. Lachen is gezond!

  Tip 2: Rust
  Net als na het sporten is het belangrijk is om na veel inspanning fysiek te herstellen, dit geldt ook voor mentale inspanning. Wanneer je tijdens mentale inspanning geen pauzes neemt, wordt je steeds vatbaarder voor de nadelige gevolgen van stress. Neem daarom na iedere 2 uur een korte pauze (10-15 min) om bijvoorbeeld een wandeling te maken of wat drinken te halen. Blijf tijdens deze pauzes niet stiekem doorwerken, bijvoorbeeld op je mobiele telefoon.

  Tip 3: Focus
  ‘Multitasken’ is slecht voor je concentratievermogen, productiviteit, stressbestendigheid en verlaagt zelfs je IQ! Je e-mail of telefoon aan hebben staan terwijl je ergens mee bezig bent werkt niet in je voordeel. Focus op één taak tegelijk en probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat je wordt afgeleid.

  Tip 4: Overzicht
  Meer overzicht betekent minder stress. Probeer orde in je werk te scheppen, niet alleen qua papieren en documenten maar ook in je hoofd. Probeer daarnaast je werkzaamheden een prioriteit te geven waardoor je ze beter kunt verdelen. De zaken met een hoge prioriteit werk je al eerste af, zo ontstaat er stukje bij beetje meer overzicht en kun je beter en gestructureerd werken.

  Tip 5: Goede werkrelatie
  Onderzoek toont aan dat mensen met goede werkrelaties sneller geneigd zijn stress te zien als een uitdaging in plaats van een tegenslag. Goede werkrelaties kunnen je beschermen tegen de stressvolle momenten op de werkvloer, zo kun je je verhaal even kwijt bij een collega en wordt je weerbaarder voor de gevolgen van stress.