• 5 praktische tips tegen RSI

  Datum: 2021.01.21 | Categoriën: Voor HR Managers, Voor werkgevers, Voor werknemers | Tags: ,,

  Op 28 februari 2016 is het Internationale RSI-dag. Naar schatting lopen in ons land twee miljoen mensen risico op RSI, in Europa zijn dat er maar liefst 40 miljoen. In Nederland resulteert dit in zo’n 184.000 verzuimgevallen op jaarbasis waarvan een groot gedeelte langdurig thuis zit. Ondanks de vele onderzoeken en preventieve maatregelen die getroffen kunnen wordt 11% van het totaal aantal verzuimdagen in ons land nog altijd veroorzaakt door RSI-klachten. Dat betekent dat 2 op de 5 werkende mensen last heeft van RSI gerelateerde klachten. Hoog tijd dus om je af te vragen of je zelf wel goed bezig bent op preventief gebied en wat je allemaal kunt doen om RSI te voorkomen.

  1. Dynamisch werkenRSI-Repetitive-Strain-Injury-oorzaak
  Langdurig zitten is ongezond met als gevolg een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zwaarlijvigheid, diabetes type 2 en afbraak van spierweefsel. Door meer beweging in je werk te integreren verlaag je deze risico’s. Probeer eens staand te bellen en te vergaderen, plaats je printer op loopafstand of installeer RSI- of bewegingssoftware op je computer.

  2. Stretchoefeningen
  Het regelmatig (bij voorkeur dagelijks) doen van stretchoefeningen zorgt voor een betere doorbloeding van spieren, houdt je gewrichten soepel en voorkomt RSI-klachten.

  3. Ontspanning
  Na inspanning komt ontspanning. Zorg ervoor dat je lichaam regelmatig kan ontspannen door je bijvoorbeeld te laten masseren. Een goede massage vermindert stress en bevordert het herstel van spierweefsel.

  4. Gezonde (werk-)houding
  Een goede houding voorkomt veel klachten waaronder ook RSI. Door je werkplek op de juiste manier in te (laten) stellen en gebruik te maken van ergonomische hulpmiddelen verlaag je het risico op fysieke overbelasting.

  5. Beperk touchscreen gebruik
  De opkomst van smartphones en tablets heeft inmiddels geleid tot geheel nieuwe vormen van RSI; de ‘tablet-nek’ en de ‘smartphone-pols’. Omdat het gebruik van deze apparaten de laatste jaren alleen maar toeneemt kunnen we je moeilijk adviseren om daarmee te stoppen. Wel kun je van tevoren nadenken of je sommige zaken niet beter vanaf je computer kunt doen waardoor je vaak een betere houding aanneemt. Probeer daarnaast je touchscreen gebruik vaker af te wisselen of te onderbreken.