• Kom in beweging!

  Datum: 2021.02.04 | Categoriën: Voor HR Managers, Voor werkgevers | Tags: ,,,,,

  Gezonde en fitte werknemers zijn vaker tevreden, productiever, minder gestrest én minder vaak ziek. Voldoende beweging speelt hierbij natuurlijk een belangrijke rol. Uit onderzoek van NISB  blijkt dat investeringen in leefstijlbeleid en interventies lonen; een investering van één euro levert al snel 2 tot 6 euro aan productiviteitsverhoging en besparing in ziektekosten op. De sociale omgeving blijkt hierbij echter van groot belang: sociale controle en een stimulerende sociale omgeving, zeker in combinatie met duidelijke, op het individu gerichte doelen, resulteert in zo’n 35% toename van fysieke arbeid. Maar hoe vertaal je dit alles naar een concreet plan van aanpak waarmee je jouw medewerkers ook echt in beweging krijgt?  Wij hebben een aantal simpele voorbeelden voor je op een rij gezet.

  happy-people

  Organiseer een wedstrijd

  Wie heeft het beste idee om collega’s in beweging te krijgen? Door een wedstrijd uit te schrijven komt het onderwerp op de werkvloer tot leven, er wordt op een positieve manier over nagedacht en gesproken. Door medewerkers inspraak te geven heeft een idee bovendien een grotere kans van slagen. Het beste idee wordt uiteraard beloond en uitgevoerd.

  Stimuleer trapgebruik

  Kosteloos én effectief! Trapgebruik neemt toe wanneer de trap centraal ligt en gemakkelijk bereikbaar is. Door  invloeden van licht, kunst, klimaat en muziek kan de sfeer eerder uitnodigen om de trap te nemen. Maak het gebruik van de lift juist onaantrekkelijk door bijvoorbeeld beperkte beschikbaarheid en toegankelijkheid. Maak de voordelen van traplopen inzichtelijk door posters op te hangen met de voordelen van trapgebruik, bijvoorbeeld: 15 minuten traplopen staat gelijk aan 30 minuten hardlopen. Het aanbrengen van kleurige pijlen en/of voetstappen op de vloer in de richting van de trap kan ook stimulerend werken.

  Creëer diversiteit in werkplekken, denk hierbij aan:

  • Zit-sta werkplekken: dit zijn bureaus die eenvoudig zowel op zit- als stahoogte ingesteld kunnen worden.
  • Sta vergaderruimte: uit onderzoek is gebleken dat staand vergaderen (max. 20 minuten) sneller en efficiënter  is dan zittend vergaderen. Creëer een aantrekkelijke vergaderplek met behulp van accessoires zoals beplanting en verlichting, maak gebruik van statafels en optioneel een paar krukken.
  • Lopend vergaderen: sommige vergaderingen kunnen prima tijdens een wandeling plaatsvinden. Lopen stimuleert de hersenactiviteit waardoor de creativiteit wordt verhoogd. Daarnaast is een goede wandeling niet alleen een prettige afwisseling, je krijgt ook meteen een gezonde dosis vitamine D  binnen.

  Bied een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) aan

  Een PMO is een uitstekende manier om meer te weten te komen over jouw medewerkers als het gaat om persoonlijk gedrag en beweeggewoonten. Na dit onderzoek kan de medewerker op zijn of haar eigen verantwoordelijkheden gewezen worden en kan er een persoonlijk beweeg- en ontwikkelingsplan worden opgesteld. Opvolging en begeleiding zijn essentieel om eventuele terugval te voorkomen. Een vertrouwenspersoon (leidinggevende, re-integratiemanager, bedrijfsarts, vitaliteitsadviseur) kan hierbij een belangrijke rol spelen.

  Voor alle maatregelen geldt dat men sneller en gemakkelijker in beweging komt wanneer iets als positief wordt ervaren. Door in gesprek te gaan met medewerkers krijg je een beter beeld van de behoefte binnen jouw organisatie. Enthousiasme is hierbij de drijvende kracht en van groot belang bij het invoeren van nieuwe maatregelen. Kom in beweging!