• Stressverzuim in Nederland op steeds jongere leeftijd

  Datum: 2020.11.04 | Categoriën: Voor werkgevers | Tags: ,,

  Verzuim door stress – jong geleerd, oud gedaan 

  Uit onderzoek van het CBS en Arboned in 2014 is gebleken dat stressklachten de grootste oorzaak is als het gaat om ziekteverzuim en dat hierin een stijging is te zien ten opzichte van voorgaande jaren. Daarnaast worden deze klachten op steeds lagere leefbusiness-19156_1920tijd gesignaleerd, zo zien we ook een stijging van het aantal burn-outs onder 16-34 jarigen waardoor steeds meer jonge mensen langdurig thuis zitten. Wat kun je als werkgever doen om dit te voorkomen of sterker nog: hoe zet je de hoge kosten die met verzuim gepaard gaan om in winst?

  Alle werkgevers willen graag productieve, flexibele en stressbestendige medewerkers die zich bij voorkeur weinig tot niet ziek melden, een reden voor velen om op zoek te gaan naar jong(er) personeel. Uit onderzoek is echter gebleken dat ook in de leeftijdsgroep 16-34 jaar stress vaak de oorzaak is van langdurig verzuim. Stress kan vele oorzaken hebben en is niet altijd werk-gerelateerd, toch blijkt dat steeds meer mensen in Nederland zowel tijdens hun werk als in het privéleven het gevoel hebben onder grote druk te staan waardoor zij minder goed presteren, somber en/of sneller ziek zijn. 

  Sociale druk
  Naast een hoge werkdruk is ook de sociale druk in de leeftijdsgroep 25-34 vaak een grote boosdoener. Men heeft teveel verplichtingen en te weinig tijd voor ontspanning en rust met lichamelijke en mentale uitputting als gevolg. Met name onder jonge gezinnen ontstaat stress en uitval (burn-out) steeds vaker bij de persoon die de meeste verantwoordelijkheid binnen het gezin draagt. Ook bij ouderen kan sociale druk een stressfactor zijn, naast een normale baan heeft deze groep mensen vaak de zorg over hulpbehoevende ouders of andere familieleden waardoor er weinig tijd overblijft voor plezier en ontspanning.

  Flexibiliteit
  Door flexibilisering van de arbeidsmarkt ontstaat vooral onder jongere werknemers steeds minder zekerheid, tijdelijke contracten zijn vaker regel dan uitzondering en een vast dienstverband wordt vaak zo lang mogelijk uitgesteld door werkgevers. Daarnaast wordt aan deze groep medewerkers steeds hogere eisen gesteld als het gaat om werktijden en werklocatie: lange en onregelmatige werkdagen en geen vaste of eigen werkplek zijn factoren die ook bijdragen aan stressverzuim en burn-out.

  5 tips tegen stressverzuim
  Als werkgever kun je bijdragen aan het verminderen van stress door het nemen van preventieve maatregelen. Dit lijkt misschien een extra kostenpost, echter wanneer je deze maatregelen op de juiste manier implementeert blijkt dit een goede investering en kan dit de organisatie juist geld opleveren.

  Balans
  Een juiste balans tussen werk en privé is een belangrijke basis voor een gezonde levensstijl. Door regelmatig gesprekken te voeren met medewerkers blijf je als werkgever op de hoogte van de persoonlijke situatie en kunnen noodzakelijke maatregelen op tijd worden getroffen. Hiermee voorkom je langdurig verzuim bijvoorbeeld door een burn-out en verbeter je niet alleen het contact met medewerkers, de persoonlijke aandacht verhoogt tevens de loyaliteit van de medewerker aan de organisatie.

  Beweging
  Dat bewegen gezond is weten we allemaal. Helaas krijgen veel mensen nog steeds te weinig beweging waardoor zij een verhoogd risico lopen op overbelasting, diabetes, hart- en vaatziekten. Door een verlaagde weerstand hebben zij sneller kans op griep en andere ziektes. Stimuleer jouw medewerkers om meer te bewegen door te sporten, het maken van een strandwandeling of wat vaker de (bedrijfs-)fiets te pakken, het is allemaal goed.

  Dynamisch werken
  Door meer beweging in je dagelijkse werkzaamheden te integreren onderbreek je langdurig zitten en elimineer je een statische werkhouding, dit zijn de belangrijkste oorzaken van RSI en overbelasting. Er is een scala aan mogelijkheden om in beweging te komen. Organiseer een bootcamp, neem vaker de trap, loop zelf naar de printer of het koffieapparaat, drink veel water, vergader staand of lopend.

  Financiële zekerheid
  Zekerheid en baangarantie geven rust, medewerkers met een vast dienstverband zijn over het algemeen minder gespannen dan medewerkers met een tijdelijk contract. Dit vertaalt zich ook in de uiteindelijke werkprestatie en motivatie. Daarnaast biedt een vaste arbeidsovereenkomst voordelen in de privé-sfeer van de medewerker, hij/zij kan hierdoor gemakkelijker aan financiële verplichtingen voldoen waardoor er minder ‘zorgen’ zijn en mentale spanning afneemt.

  Stoelmassage op de werkvloer                                                                                                                     Uit onderzoek is gebleken dat stoelmassage op de werkvloer een laagdrempelige en effectieve manier is om fysieke spanning en overbelasting te voorkomen en te verminderen. Door betere doorbloeding van spieren en de aanmaak van oxytocine krijgt men nieuwe energie en verminderen of verdwijnen rug- nek- en schouderklachten. Daarnaast wordt het aanbieden van een stoelmassage gezien als een gebaar van waardering vanuit de werkgever, dit draagt bij aan het mentale welzijn van medewerkers. Stoelmassage wordt door de Belastingdienst erkend als preventiemiddel waardoor het frequent aanbieden hiervan fiscale voordelen met zich meebrengt. 

  Wil jij ook vitale, productieve medewerkers en ben je benieuwd naar de fiscale voordelen? Neem dan vandaag nog contact op met MassageProfs of ErgoProfs voor persoonlijk advies, wij laten je met gebruik van een eenvoudige berekening graag zien wat het aanbieden van stoelmassages de organisatie kan opleveren.