• Is stoelmassage iets voor uw organisatie?

  Datum: 2013.10.17 | Categoriën: Voor werkgevers | Tags: ,

  Dat stoelmassage populair is bij werkend Nederland is geen verassing. Wie wilt er nou niet een ontspannen massage ontvangen in de baas z’n tijd! Even weg van de werkplek, even afstand nemen van de dagelijkse verantwoordelijkheden en voelen hoe het met het lichaam gesteld is. En juist dat is de grote winst van stoelmassage. Voor zowel werknemer als werkgever.

  werkplekadviesTijdens het werk vind de meeste activiteit in de hersenen plaats. Er is minder aandacht voor het lichaam en de ademhaling. Terwijl het werk wel invloed heeft op ons fysieke gestel. Werkdruk beïnvloed de aanspanning van de spieren. Ten tijden van hoge werkdruk spannen we (vaak onbewust) allemaal spieren aan, ook als we denken te rusten. Tevens heeft computerwerk zichtbaar effect op de ademhaling. We gaan oppervlakkiger ademhalen wat resulteert in een lager zuurstofgehalte in het lichaam.

  Voor de werkgever zijn de volgende aspecten daarom van groot belang. 

  Productiviteit

  Natuurlijk is de medewerker even weg van de werkplek tijdens het ondergaan van een stoelmassage. Uit het klanttevredenheidsonderzoek van MassageProfs blijkt echter dat medewerkers na een stoelmassage zich meer alert voelen en zich beter kunnen concentreren. Ook ervaren zij een afname van spanningsklachten en vermoeidheid. Met andere woorden, die 20 minuten is geen verloren tijd maar een investering in een hogere productiviteit.

  Arbeidsmotivatie

  Stoelmassage wordt door de veel mensen als prettig en ontspannen ervaren. Het aanbieden van stoelmassages door de werkgever wordt door de werknemer erg gewaardeerd. Medewerkers zien het vaak als een gebaar van waardering en dit heeft weer zijn uitwerking op de motivatie van de medewerkers.

  Stressverlagende werking

  Dat stoelmassage een krachtig middel is in de strijd tegen stress komt doordat het lichaam tijdens een massage het hormoon oxytocine aanmaakt. Dit is de tegenhanger van het hormoon cortisol (stresshormoon). Onderzoek van Uvnäs-Moberg toont aan dat oxytocine zorgt voor minder angst, een kalmerende werking heeft, stress verlagend werkt en tot meer sociaal contact leidt. Dit hormoon, dat zowel bij mannen als bij vrouwen wordt aangemaakt, wordt ook tijdens een stoelmassage geproduceerd. Een hoog oxytocinegehalte wordt geassocieerd met een gevoel van vertrouwen en verbondenheid. Tevens levert het een hogere weerbaarheid op tegen stress en komt het lichaam sneller tot rust.

  Het argument dat stoelmassage symptoombestrijding is gaat dus niet helemaal op. Ik ben overtuigt dat stoelmassage nog beter tot zijn recht komt wanneer andere vormen van gezondheidsmanagement ook worden toegepast. Ik denk hierbij onder andere aan goed ingerichte werkplekken, een gezonde bedrijfskantine en een stoppen met roken beleid.