• 10 tips tegen werkstress

  Datum: 2011.03.07 | Categoriën: Voor werknemers | Tags:

  Sporten of een dagje naar de sauna zijn bekende voorbeelden om even te ontstressen. Maar ook op de werkvloer kun je wat doen aan stress, gepieker en (werk)druk.

  Stress komt niet alleen voort uit lastige privésituaties, maar loopt vaak ook op de werkvloer hoog op. Voor werknemers en werkgevers is het dan ook belangrijk om het stressniveau bewust in de gaten te houden. Neem op tijd maatregelen om de nare gevolgen van stress (rsi, ziekte of burn-out) te voorkomen of verminderen. Tien tips:

  1. Doe ademhalingsoefeningen op het toilet (vijf minuten is voldoende).
  2. Spreek je gevoelens uit. Is de sfeer op het werk ver beneden peil? Of de werkdruk juist te hoog? Spreek het uit. Het erover hebben met je werkgever of collega lucht vaak al enorm op.
  3. Zorg voor een realistische planning. Houd je daar ook aan. Noteer de ideeën en taken die je tussendoor te binnen schieten in een schriftje.
  4. Ga ‘s middags even een luchtje scheppen (zelfs als het koud is). Een beetje frisse lucht en beweging doet wonderen.
  5. Houd vaste tijden aan om je e-mail te lezen. Zo laat je je niet telkens afleiden door binnenkomende mailtjes ‘even snel’ te lezen en te beantwoorden.
  6. Neem je pauzes (hoe druk het ook is).
  7. Houd de humor erin! Lachen is gezond en zorgt voor een ontspannen sfeer.
  8. Relativeer. Denk aan de kindertjes in Afrika als je je vreselijk druk maakt om een presentatie die niet helemaal vlekkeloos verloopt of een paar e-mails die nog niet beantwoord zijn.
  9. Leef gezond. Zorg voor een goed voedingspatroon en houd rust, reinheid en regelmaat in de gaten.
  10. Bedenk oplossingen voor een hoge werkdruk. Waarschijnlijk is jouw werkgever alleen maar blij met iemand die het probleem op tijd aankaart en meedenkt.