• Human Factors – ergonomie in een modern jasje

  Datum: 2021.02.05 | Categoriën: Voor werkgevers | Tags:

  zittenWanneer er gesproken wordt over ergonomie zijn rsi, beeldscherm, muis, toetsenbord en fysieke belasting over het algemeen woorden die ons te binnen schieten. Echter is ergonomie de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving. In de praktijk zien we dat het woord ergonomie vaker wordt gebruikt in relatie tot een product dan tot de mens, terwijl het menselijke aspect een wezenlijk onderdeel is van de betekenis.

  Het imago van ergonomie is duidelijk toe aan een boost. Volgens ergonomen uit verschillende verenigingen in Nederland is de ‘focus op de mens zelf’ minstens zo belangrijk en is de term ergonomie te nauw om het gehele vakgebied goed te kunnen weergeven. 

  Human Factors

  De nieuwe term Human Factors is een bredere benadering die de focus meer legt op de menselijke factoren als het gaat om prestatie, veiligheid en gezondheid binnen een steeds veranderende leef- en werkomgeving. Om deze reden is in oktober 2014 is de vereniging Human Factors NL opgericht, vanuit dit platform hebben verschillende ergonomische verenigingen de handen ineen geslagen. Human Factors NL wil met gebundelde kracht meer aandacht besteden aan de fysieke, sociale en organisatorische aspecten die kunnen bijdragen aan een betere ergonomie. Human factors is ergonomie in een moderne jas waarbij de mens als het centrale middelpunt fungeert.

  Wij zijn blij met deze ontwikkeling die naadloos aansluit bij onze filosofie. Ergonomisch advies en scholing van medewerkers zijn een optimale basis voor een gezonde werknemer en werkomgeving.