• Wat u nog niet wist over stoelmasseurs

  Datum: 2011.05.09 | Categoriën: Voor werkgevers | Tags: ,

  Een stoelmassage cursus duurt vaak maar 3 dagen. Dan moet je gaan oefenen om vervolgens, na wat ervaring te hebben opgedaan, examen te doen.  Wist u dat?

  Een ervaren sportmasseur of fysiotherapeut kan deze cursus volgen, maar ook een secretaresse of accountmanager die nog nooit iets met massage heeft gedaan. Niet dat dit nou zo erg is, zo ben ik zelf ook begonnen. Echter wordt een stoelmasseur vaak in dezelfde categorie als bijvoorbeeld een fysiotherapeut ingeschaald. Met andere woorden, de stoelmasseur wordt vaak als professional beoordeeld en er wordt veel waarde gehecht aan zijn of haar mening. En hier heb ik het soms fout zien gaan.Stoelmasseur of stoelmasseuse is een vrij beroep. Dit betekent dat iedereen in Nederland zich  stoelmasseur mag noemen ongeacht opleiding, achtergrond of ervaring. Dit leidt tot een enorme diversiteit in stoelmasseurs. Er zijn stoelmasseurs die vanuit hun achtergrond als massagetherapeut (HBO opleiding) stoelmassages verzorgen, maar er zijn dus ook secretaresses die met een 2 of 3 daagse cursus de boer op gaan. De ene heeft een zeer uitgebreide opleiding inclusief medische basis kennis, EHBO etc. en de ander heeft maar een fractie van deze kennis. Beide masseurs hebben het recht om dit werk uit te voeren, maar er is een enorm verschil in hun vakmanschap.

  Ik heb zelf zo’n 3 daagse cursus gevolgd. Dit is een prima basis om mee te beginnen, maar het is heel belangrijk dat je op dat moment weet wat je beperkingen zijn. Weet je wel echt wat je doet? Wat is eigenlijk precies het  lichamelijk proces dat door de massage in werking wordt gezet/geactiveerd. Wat als iemand onwel wordt op de stoel, weet je hoe je daar mee om moet gaan? Hou je een goede intake en breng je mensen ook op de hoogte van de risico’s? Mijn ervaring is dat je met een korte cursus eigenlijk nog heel weinig weet en kan. Hiermee wil ik niet zeggen dat je niet aan de slag kan! Wel is het belangrijk dat je duidelijk bent over je kunnen en over je beperkingen. Met andere woorden, doe je nooit beter voor dan je bent. Werk veel samen met meer ervaren masseurs, leer door en wees bescheiden.

  Je kan als startende stoelmasseur heerlijke ontspanningsmassages geven en heel veel mensen blij maken. Realiseer je tegelijkertijd dat mensen je soms op een voetstuk plaatsen waar je (nog) niet hoort. Leg uit dat je geen therapeut bent en dat de informatie die jij geeft gebaseerd is op jou persoonlijke mening en of ervaring. Adviseer mensen om een specialist te raadplegen als je het niet (zeker) weet. Het is niet erg om iets niet te weten. Het is wel heel erg om mensen verkeerd of onvolledig te informeren. De gevolgen hiervan kunnen verstrekkend zijn.

  Als je als bedrijf opzoek bent naar een stoelmasseur wees dan kritisch. Kijk goed naar zijn of haar ervaring, kennis en opleidingsniveau. De ene stoelmasseur is de andere niet.