• Bevlogenheid voorkomt werkstress en ziekteverzuim

  Datum: 2010.08.23 | Categoriën: Voor werkgevers | Tags:

  Bevlogen medewerkers leidt tot productiviteitsverhoging, een toename in omzet, winst en klanttevredenheid. Dit blijkt uit onderzoek van W. van Rhenen waarmee hij promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.

  Motivatoren en stressoren

  Van Rhenen werkt als Chief Medical Officer bij ArboNed. Hij onderzocht wat het effect is van motivatoren en stressoren in het werk. Stressoren zijn belastende elementen zoals werkdruk. Motivatoren zijn elementen die het plezier bevorderen zoals autonomie, collegialiteit, doorgroeimogelijkheden en het krijgen van feedback.Bevlogenheid

  Het onderzoek toonde aan dan medewerkers met een hoge score op stressoren en een lage op motivatoren meer kans hebben op een burnout. Lage score op stressoren alleen staat niet direct in verband met bevlogenheid. Een hoge score op motivatoren wél. De uitwerking van bevlogenheid is direct zichtbaar. De medewerker voelt zich betrokken, is toegewijd, heeft een lager ziekteverzuim en een hogere intentie om bij desbetreffende organisatie te blijven werken.

  Initiatieven

  Plezier op het werk blijkt bevlogenheid dus te bevorderen. Dit kan op verschillende manieren benaderd worden. Uiteraard wordt plezier op diverse manieren beleefd. Aanvullend op bovengenoemde onderwerpen kunt u als werkgever tevens een reeks initiatieven nemen waarbij het mes aan twee kanten snijdt. Dit zijn maatregelen die het plezier bevorderen en die bijvoorbeeld ook de gezondheid positief beïnvloeden. Goede voorbeelden zijn teamsport en stoelmassages.

  Bij teamsport werk je aan conditie, teambuilding en plezier. Bij stoelmassage werk je aan ontspanning en waardering. Ondanks dat iemand niet gauw zal zeggen dat hij plezier beleefd aan een stoelmassage, draagt het wel in hoge mate bij aan een positieve werkbeleving.

  Omdat je met sport activiteiten vaak een kleinere groep werknemers bereikt kan de organisatie ook kiezen voor een project waarbij een goed doel gesteund wordt. Bij voorkeur niet alleen financieel, maar waarbij ook tijd en mankracht ingezet kan worden. Bijvoorbeeld het schilderen van een school of het inzamelen van kleding.

  Neem als organisatie niet af en toe losse initiatieven, maar maak plezier in het werk onderdeel van je beleid.