• Loyaliteit en ethiek in de stoelmassage business

  Datum: 2011.10.03 | Categoriën: Voor stoelmasseurs | Tags:

  Geschrokken luister ik naar het verhaal van een collega ondernemer. Zij werkt al geruime tijd met dezelfde freelance stoelmasseur toen bleek dat deze freelancer bij haar klant een offerte had neergelegd voor stoelmassages.

  Wat gaat hier verkeerd vraag ik me dan af? Is het normaal dat je probeert de klanten van de opdrachtgever af te pakken? Waar zijn dan je normen en waarden gebleven? De integriteit is hier erg ver te zoeken. Waarom vindt iemand het noodzakelijk haar opdrachtgever te ondermijnen door te proberen klanten af te pakken?

  Er bestaat natuurlijk zoiets als een concurrentiebeding. En iedere opdrachtgever zou dit moeten afsluiten met haar freelance of interim medewerkers. Gewoon omdat het goed is een en ander zwart-op-wit te hebben. Maar daar gaat het hier nu niet om. Of je nou wel of geen concurrentiebeding afgesloten hebt doet niet ter zake in de wereld die bedrijfsethiek heet. Bij ethiek gaat het niet om de geschreven regeltjes maar om de morele besluitvorming, normen en waarden en integriteit.

  Ethiek is een hele belangrijke pijlen in je bedrijf. Hiermee bouw je reputatie en vertrouwen op en werk je aan je gunfactor. De gunfactor is eigenlijk het resultaat van onder andere kwaliteit, vertrouwen en integriteit. In de bedrijfswereld is de gunfactor nog steeds een van de meest belangrijke succesfactoren. Het gaat hier niet alleen over integriteit naar je (potentiële) klanten toe. Integriteit kent geen grenzen. Ethiek raakt ook aan de zijde van je mede branchegenoten.

  Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden. Dat zegt toch genoeg. Ik ben er van overtuigt dat je het met de juiste houding heel ver kan schoppen, maar ontbreekt het hieraan dan zal je ‘succes’ van korte duur zijn. Stel jezelf daarom ook bij iedere zakelijke beslissing de vraag ‘Ben ik hier trots op?’ en ‘wil ik dit aan mijn vrienden en familie vertellen?’. Als je antwoord hierop ‘ja’ is dan ben je goed bezig. Veel succes!