• Stoelmassage leidt tot hartcoherentie

  Datum: 2011.07.01 | Categoriën: Voor stoelmasseurs | Tags:

  Gister heeft MassageProfs een eerste test gedaan om het effect te meten van stoelmassage op de hartcoherentie. De resultaten waren interessant en prikkelen om dit verder te onderzoeken.

  Wat is Hartcoherentie?
  Hartcoherentie is het creëren van een optimale samenwerking tussen hart en hoofd. Hormonen en ademhaling spelen hierbij een belangrijke rol. Met een eenvoudig softwareprogramma kan de hartcoherentie in kaart worden gebracht. De HRV-sensor wordt aan de vinger bevestigd en op de computer aangesloten. Hiermee wordt het hartritmepatroon zichtbaar. Hartcoherentie heeft betrekking op de tijdspanne tussen de hartslagen. Dit tempo kan sterk wisselend en onregelmatig zijn (incoherent) of geleidelijk en vloeiend (coherent). In dit laatste geval spreken we van hartcoherentie. Er is een optimale samenwerking tussen het brein, hart, zenuwstelsel en hormoonsysteem. Men gebruikt minder energie en voelt zich hier over het algemeen prettiger bij.

  Een massage werkt ontspannend en beïnvloed de ademhaling en hormoonstelsel. Er ontstaat een afname van het stresshormoon cortisol en een toename aan oxytocine en serotonine. Het is aannemelijk dat stoelmassage leidt tot een betere hartcoherentie.

  Resultaten
  De eerste test wijst inderdaad uit dat tijdens een stoelmassage de hartcoherentie toeneemt en het stressniveau daalt. Ook constateerden wij duidelijke verschillen bij het masseren van verschillende delen van de rug, nek, armen en schouders. Dit zou verder uitgezocht kunnen worden om te zien of er een relatie bestaat tussen het masseren van die delen waar men de meeste spanning ervaart/ klachten heeft.