• Waar moet een goede bureaustoel aan voldoen?

  Datum: 2011.03.21 | Categoriën: Voor werknemers | Tags: ,,

  Op zoek naar de ideale bureaustoel? Stop maar met zoeken. De ideale bureaustoel bestaat niet. Omdat ieder lichaam anders is, kun je alleen spreken van de ideale bureaustoel voor jou. Dezelfde bureaustoel voelt misschien wel heel vreemd aan bij jouw collega.

  Wat een bureaustoel goed maakt zijn de instellingsmogelijkheden. Een bureaustoel is daarom pas goed als het goed is ingesteld. Dat is voor iedereen weer anders. We hebben de belangrijkste feiten voor je op een rij gezet.

  Stap 1: Bepaal de juiste hoogte van de bureaustoel

  Ga op je stoel zitten met beide voeten recht naar beneden op de grond. Het is de bedoeling dat er niet teveel druk op de bovenbenen komt te staan. Vaak wordt gebruik gemaakt van de 90-graden regel, maar dit hoeft niet per se goed te zijn.

  Stap 2: Zorg voor een goede zitdiepte

  Een juiste zitdiepte zorgt ervoor dat de bovenbenen ondersteuning krijgen. Let erop dat de zitting niet in de knieholte drukt en dat je je benen zonder afknelling naar achteren kunt bewegen.

  Stap 3: Bepaal de juiste stand van de rugleuning

  De rugleuning moet zo ingesteld worden dat het hoofd in een rechte positie komt. Je kijkt dan dus recht vooruit.  De rugleuning heeft vooral betrekking op nek, schouders en hoofd, dus niet zoals veel mensen denken, alleen op de onderrug.

  Stap 4: De armsteunen

  De armsteunen hebben het doel om de nekspieren te laten ontspannen en steun te bieden aan de ellebogen. Een te lage armsteun zorgt voor weinig tot geen ondersteuning. Een te hoge armsteun duwt de schouders omhoog, waardoor de nekspieren juist aanspannen. Zoek naar de manier waarop je zo weinig mogelijk spanning in je nek voelt.

  Meer tips voor een goede werkhouding?

  Bekijk de stretch-oefeningen (inclusief video-instructies) of lees onze tips om rugpijn te voorkomen.

  Bron: Beeldschermwerkplek in 100 vragen (Contant, G.)