• RSI klachten: voorkomen is beter dan genezen

  Datum: 2010.09.06 | Categoriën: Voor werknemers | Tags:

  Het lijkt vaak alsof RSI (klachten aan arm, nek en schouders) heel plotseling ontstaat, maar RSI is een echte insluiper. U kunt echter maatregelen nemen om dit soort klachten te voorkomen.

  U werkt al jaren op kantoor en plotseling ontstaan er rugklachten. Ondanks dat veel mensen het zo ervaren, is dit niet wat er werkelijk gebeurt. Het kan zijn dat u onbewust al maandenlang de basis aan het leggen bent zonder dat dit fysiek tot pijnklachten heeft geleidt.Symptomen van RSI zijn zeer uiteenlopend en variëren van pijn aan rug, nek, schouders, armen en handen, vermoeidheid, tintelingen, stijfheid, verminderde beweeglijkheid van spieren en gewrichten en verminderde spierkracht. Heel kort uitgelegd is dit vaak het gevolg van een ophoping van afvalstoffen die door een verminderde doorbloeding van de spieren en gewrichten niet goed afgevoerd kunnen worden.

  Belasting van het lichaam verlagen

  Het verlagen van de lichamelijke belasting is essentieel bij het voorkomen van RSI klachten. Denk hierbij aan het instellen van uw werkplek. Een kantoor-werkplek dient helemaal op maat te worden ingesteld.

  Laat u goed voorlichten over de instellingsmogelijkheden van de bureaustoel en het werkblad en pas dit direct aan. Ook uw werkhouding is essentieel. Omdat niemand hetzelfde is, is er geen standaard overzicht van bureauhoogtes op basis van bijvoorbeeld lengte. Omdat de lichaamsverhoudingen bepalend zijn voor de instellingen van de werkplek kunnen twee mensen met dezelfde lengte gebaat zijn bij een verschillende bureauhoogte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan iemand met lange benen en een korte romp ten aanzien van iemand met korte benen maar een langere romp.

  De werkhouding wordt dus ondersteund door de juiste instelling van de werkplek. Veel veranderen van werkhouding is eigenlijk nog belangrijker. Daarom dient u regelmatig van werkhouding te veranderen. Afwisseling is hier het sleutelwoord.

  Het nemen van voldoende pauzes is tevens een manier om de lichamelijke belasting te verlagen. Sla uw lunchpauzes niet over en neem regelmatig een korte (koffie)pauze. Dit is belangrijk omdat u tijdens deze onderbrekingen het lichaam de mogelijkheid geeft te herstellen. Neem daarom buiten de lunchpauze om minimaal iedere 2 uur een korte onderbreking.

  Gebruik van sneltoetsen is minder belastend voor het lichaam dan werken met een computermuis. Ook bestaat er niet zoiets als de ideale anti RSI muis. Om verschillende redenen zijn mensen gebaat bij het werken met een bepaalde muis. Dit is afhankelijk van de persoon en zijn of haar klachten. Meestal zal men enkele muizen uitproberen alvorens de juiste voor hem of haar te vinden.

  Ook het afwisselen van links en rechts muizen verdeeld de belasting over het lichaam. Het goed inplannen van uw werkzaamheden (timemanagement) maakt dat u minder kans hebt op hoge werkdruk met stress als gevolg.

  Belastbaarheid van het lichaam verhogen

  De andere kant van de medaille is de belastbaarheid van het lichaam verhogen. Dit is simpelweg gelijk aan een goede gezondheid. Belangrijke factoren zijn voldoende beweging, gezonde voeding en voldoende ontspanning.
  Door de belastbaarheid van je lichaam te verhogen bent u beter bestand tegen stressoren en bent u minder vatbaar voor het ontwikkelen van RSI gerelateerde aandoeningen.

  Bron. Management Team