• Doodsoorzaak: hard werken

    Datum: 2011.04.11 | Categoriën: Voor werkgevers | Tags: ,

    Er schuilt een groter gevaar in hard werken dan dat men in eerste instantie misschien verwacht. Vele onderzoeken toonde al aan dat depressie, overgewicht en rugklachten het gevolg kunnen zijn van een veeleisende baan. Nu blijkt uit een 12 jaar durend onderzoek genaamd “Using Additional Information on Working Hours to Predict Coronary Heart Disease” dat de kans op een hartaanval met 67% verhoogt als mensen gedurende een lange periode gemiddeld 11 uur per dag werken. 

    Men vermoed dat werknemers die bovengemiddeld lange werkdagen maken minder gezond leven en meer last hebben van stress gerelateerde klachten zoals slapeloosheid en hoge bloeddruk. Naast gezond eten en voldoende bewegen speelt de lengte van de werkdag dus  ook een belangrijke rol in de kwaliteit en duur van leven. Voor de huisarts ligt hier ook een belangrijke rol weggelegd. Zij moeten hun patiënten attenderen op de mogelijke risico’s van een veeleisende baan.

    De resultaten van dit onderzoek zijn ook van belang voor de werkgever. Zo blijkt dus dat workaholics een verhoogt risico lopen op ernstige en zelfs levensbedreigende kwalen. Het is daarom aan te raden om als werkgever hier speciaal beleid op te voeren. Identificeer je risicogroep van veelal enthousiaste workaholics en informeer en begeleidt hen preventief! Een goede investering, zo lijkt mij!

    Post to Twitter