• Seksuele intimidatie tijdens massage

  Datum: 2011.09.19 | Categoriën: Voor stoelmasseurs | Tags:

  Het gebeurt helaas nog steeds dat er masseurs of fysiotherapeuten vanuit hun beroep misbruik maken van hun rol als specialist en cliënten met de verkeerde intentie aanraken. Seksuele intimidatie tijdens de massage komt nog geregeld voor. Dit schaad niet alleen het imago van professionele masseurs en fysiotherapeuten , maar het schaad ook de persoon die het ondergaat.

  Om er voor te zorgen dat diegene die dit doen zo snel mogelijk worden aangepakt en niet meer hun vak kunnen uitoefenen geef ik hier een aantal belangrijke tips wat je kunt doen om de schade zoveel mogelijk te beperken indien jouw dit onverhoopt toch overkomt.

  1. Volg je intuïtie. Als je je niet op je gemak voelt omdat er seksueel getinte opmerkingen worden gemaakt of je wordt op intieme wijze aangeraakt, vraag de masseur direct te stoppen met de behandeling. Je intuitie is een hele goede graadmeter. Het gaat hier om het waarborgen van je eigen veiligheid en daarin niet je grenzen overschrijden.
  2. Beëindig de behandeling wanneer er intieme vragen gesteld worden. Denk hierbij aan vragen over intimiteit en seksualiteit. Deze vragen zijn nooit gepast tijdens een behandeling.
  3. Staak de behandeling wanneer er intieme lichaamsdelen gemasseerd worden. Wanneer er klacht gerelateerd gewerkt wordt kan het voorkomen dat er op wat meer intieme delen zoals bijvoorbeeld de lies gemasseerd moet worden. Bij een ontspanningsmassage is dit echter geen normale gang van zaken. Sommige masseurs willen nog wel eens de bost(en) en buik meenemen tijdens de massage. Mocht je dit niet prettig vinden, geef dit aan.
  4. Wees assertief in wat je wel en niet wilt. Om vooraf duidelijkheid te verschaffen kan je voorafgaand aan de massage afspraken welke lichaamsdelen je wel en niet gemasseerd wilt hebben. Zo kan er geen misverstand ontstaan.

  In dit artikel lees je een voorbeeld van seksuele intimidatie tijdens de behandeling van een fysiotherapeut.

  Wat moet je doen als je onverhoopt toch te maken krijgt met seksuele intimidatie?

  1. Neem contact op met een beroeps- of branchevereniging en maak melding van de gebeurtenis. Iedere beroepsvereniging heeft een klachtencommissie. Deze commissie kan je klacht vervolgens onderzoeken en stappen ondernemen om zo mogelijk de nodige maatregelen nemen. Dit is uiteraard afhankelijk van de aard van de klacht en de uitkomst van het onderzoek.
  2. Informeer mensen en partijen om je heen die misschien ook in relatie staat tot deze masseur.
  3. Doe aangifte bij de politie.

  Post to Twitter